Abonneer je gratis!

Installateur 2.0

De wereld van installateurs verandert in sneltreinvaart. Nieuwe producten en technieken, andere vormen van klantcontact, duurzaamheid, digitalisering, al deze ontwikkelingen vragen om een andere benadering van het vakgebied. Hoe speelt een ‘installateur 2.0’ hier op in? Wim Vervoorn heeft het bedrijf CV & Warmtepomp BV opgericht en vertelt waarom hij een installateur 2.0 is. 

Voorbereid op de energietransitie

“Anderhalf jaar geleden heb ik speciaal voor de transitie in de wereld van centrale verwarming en warmtepompen mijn bedrijf opgericht. Dit traject ben ik in 2013 al gestart. Toen was ik nog voor de helft eigenaar van een installatiebedrijf dat zich met name richtte op de utiliteits- en woningbouw. Door mijn passie en interesse in de ontwikkelingen op het gebied van de energietransitie heb ik ervoor gezorgd dat ik de juiste papieren in bezit had. Zoals voor het engineeren en installeren van bodeminstallaties. Daarnaast ben ik gekwalificeerd partner van Vaillant geworden.”

“In 2002 plaatste ik mijn eerste warmtepomp en sindsdien volg ik de ontwikkelingen op dat gebied. Dit deed niet iedereen, anderen vonden het te technisch of te duur. Nu in de afgelopen jaren de energietransitie in een stroomversnelling is gekomen, lopen wij een stukje voor. Wij hebben ons helemaal gericht op afgiftesystemen en warmtepompen, zowel bodem als lucht.”

Het belang van een eenvoudige installatie

Volgens Wim is het werk in de loop der jaren veel technischer geworden. Het vinden van goed opgeleid personeel is en blijft lastig, maar daar heeft hij iets op gevonden. “Ik ontwerp de systemen helemaal ‘plug & play’ en schrijf helemaal uit hoe het moet worden aangesloten. Je hoeft daarom niet per se installatietechniek gestudeerd te hebben. Een handige timmerman kan dan bij wijze van spreken een warmtepomp installeren.”

Je moet de klant echt leren hoe de installatie werkt

De consument ander gedrag aanleren

Wim ziet ook dat de klant van nu zich anders opstelt dan die van enkele jaren terug. “De consument van nu is mondiger geworden. Dat vind ik alleen maar goed. Ze doen dure investeringen en willen er daarom ook alles van weten. Vroeger had je alleen een cv-ketel nodig, die hing je op, sloot je aan en je was klaar. Een warmtepomp kun je bijvoorbeeld niet even snel terugschroeven als het te warm wordt in huis. Je moet de klant echt leren hoe de installatie werkt. Dat kost vaak meer tijd dan het installeren van het apparaat zelf.”

Warmte en koeling verkopen

Welke ontwikkelingen ziet Wim ontstaan in de sector? “Ik denk dat we over pakweg 10-15 jaar geen warmtepompen of apparaten meer verkopen, maar warmte en koeling. Het installeren, onderhouden en service verlenen zit allemaal in hetzelfde pakket dat de klant koopt voor een vast maandbedrag. Hoe de installateur dit dan invult, is zijn keuze. Samen met de fabrikant en groothandel maakt hij dan een eigen invulling. Je gaat zo vanzelf goede apparaten bedenken die lang meegaan, zodat je een goede marge overhoudt.”