Abonneer je gratis!

Gasloze wijk in de praktijk in Heiloo

Een wijk met 19 volledig gasloze, vrijstaande villa’s die uitblinken in duurzaamheid. Dat is de wijk Het Oosterzand in Heiloo. Deze woningen beschikken allemaal over een grondgebonden warmtepomp. De warmptepompen zijn een grote blikvanger van het project. De apparaten zorgen voor de verwarming, koeling en warmwatervoorziening van de woningen.  Climapartners uit Heerhugowaard is verantwoordelijk voor het plaatsen van de warmtepompen. Directeur-eigenaar Fred de Vries vertelt over het bijzondere project.

Fred is erg enthousiast over de gasloze wijk Het Oosterzand: “Het gaat om bijna energieneutrale woningen. Deze zijn volledig gasloos. Daarnaast zorgen zonnepanelen voor een deel van de elektriciteit. Deze manier van bouwen is uiteraard de toekomst, maar dit is één van de eerste projecten in onze regio die ook echt all-electric wordt uitgevoerd. Dat maakt het toch extra bijzonder.”

Het installeren van de warmtepompen is één van de specialiteiten van Climapartners BV. Het bedrijf, dat inmiddels vier jaar bestaat, is een full-service bedrijf op het gebied van klimaatbeheersing, koeltechniek en warmtetechniek. “Wij richten ons meer en meer op warmtepompen”, vertelt Fred. “We merken dat er gewoon steeds meer vraag naar is en daar zijn we op ingesprongen.”

Niet in de woning
De NIBE-warmtepompen worden niet in de woningen in Het Oosterzand zelf geplaatst, zo legt Fred uit. “Een toestel vergt toch een stukje ruimte dat je moet afstaan in de woning. Er is dus gekozen om de binneninstallatie te plaatsen in de aanbouw van de woningen. Rondom de woningen zijn bronnen geslagen waaruit de warme en koude energie van de bodem wordt onttrokken. Die energie wordt vervolgens afgegeven aan de warmtepomp die zich in de aanbouw bevindt.”

Problemen vroegtijdig tackelen
De bewoners hebben veel inspraak in dit project. Daardoor moeten alle partijen in het project soms kort schakelen. “Het project is echter zo ver uitgewerkt en besproken, ook met de bewoners, dat we in het voortraject al heel veel uitdagingen hebben getackeld. Ook heb ik als specialist goed aan kunnen geven wat wij nodig hebben voor de warmtepompen en waar tijdens het traject op gelet moet worden. Als een grondboring bijvoorbeeld eenmaal heeft plaatsgevonden, ben je niet meer zo flexibel in de plaatsing van je warmtepomp.”

“Wij zijn heel blij met dit project”

Logistieke uitdagingen
Het project loopt op logistiek gebied ook op rolletjes. “Warmtepompen zijn zwaarder dan de traditionele cv-ketels en airco-units. We hebben te maken met een bouw die open ligt. Ook liggen de woningen redelijk ver uit elkaar. Het is dan extra belangrijk dat de juiste spullen op het juiste moment op de juiste plek zijn. Goede logistieke ondersteuning is op zo’n moment erg belangrijk. Die hebben we gelukkig ook gehad.” Fred vertelt vol trots over het project. “Alles verloopt soepel, alles functioneert in één keer en de bewoners zijn echt dik tevreden. We zijn heel blij met dit project. Het is een heel mooie referentie.”