Abonneer je gratis!

Goede luchtkwaliteit in huis: extreem belangrijk en vaak onderschat

Begin dit jaar trok het Longfonds aan de bel over de luchtkwaliteit in onze woningen. Aanleiding was een grootschalig onderzoek waaruit blijkt dat de lucht binnenshuis te vaak te wensen overlaat. Het blijkt ook dat veel mensen totaal niet bezig zijn met de luchtkwaliteit in hun woning, terwijl dit wel echt ontzettend belangrijk is.

Jojanneke van Hardeveld is Projectleider Gezonde Lucht (binnen) bij het Longfonds en valt met de deur in huis: “De mogelijke gevolgen van slechte luchtkwaliteit voor je gezondheid of die van je kinderen, worden vaak nog flink onderschat. Je kunt er ziek van worden. Het kan astma of COPD veroorzaken maar ook longkanker en hart- en vaatziekten.”

Leven beïnvloedt de luchtkwaliteit

We zitten gemiddeld meer dan 20 uur per dag binnen. Dat maakt de kwaliteit van de lucht binnenshuis erg belangrijk. Veel Nederlanders weten echter niet dat zij in huis vervuilde lucht inademen. CO2, vocht, schimmels, vluchtige organische stoffen en koolstofmonoxide beïnvloeden allemaal de lucht in een woning. “De lucht binnen is vaak nog vervuilder dan de lucht buiten. Dat komt omdat we binnen allerlei dingen doen die de lucht verder verontreinigen. We koken er, doen de was, douchen, branden een kaarsje, stoken met houtkachels, enzovoorts. Bovendien kunnen de spullen die we in huis hebben vluchtige organische stoffen als formaldehyde uitscheiden.”

Feit: In Nederland hebben een miljoen mensen een longziekte, zij merken het vaak als eerste als de lucht ongezond is.

Hoge concentraties CO2 en fijnstof

Om meer inzicht te krijgen in de luchtkwaliteit in huis, startte het Longfonds een onderzoek onder 749 huishoudens. Hier is met een speciale sensor het gehalte aan CO2, fijnstof, luchtvochtigheid en temperatuur gemeten. Uit de eerste uitkomsten blijkt onder andere dat de luchtkwaliteit in 1 op de 7 huizen langdurig ongezond is door een verhoogde fijnstofconcentratie. Ook blijkt dat in 1 op de 10 huizen ruim zes uur per dag onvoldoende wordt geventileerd, waardoor de CO2concentratie toeneemt. “Dit zorgt voor een bedompte, muffe lucht. Het zorgt er ook voor dat vocht ophoopt. Dit draagt bij aan schimmelgroei en die schimmelsporen adem je vervolgens in. Schimmels maar ook huisstofmijt houden erg van vocht.”

Bewoners zijn onvoldoende met luchtkwaliteit bezig

Ondanks het belang ervan, blijken bewoners helemaal niet met de luchtkwaliteit in hun woning bezig te zijn. “Een van de meest opvallende uitkomsten van het onderzoek is dat zo’n 90% van de huishoudens zich nog nooit had verdiept in de luchtkwaliteit binnenshuis. Het is echt ontzettend belangrijk en je kunt er ook zelf veel aan doen. Mensen zijn zich daar echter nog veel te weinig van bewust.”

In slechts de helft van de huishoudens is de ventilatie voldoende

Ventileren, ventileren en nog eens ventileren

Wat kunnen bewoners dan allemaal doen? “Het allerbelangrijkste is ventileren. Het liefst 24 uur per dag. Zet je ventilatieroosters altijd open en laat ventilatiesystemen altijd aan staan. Daarnaast moet je regelmatig luchten door een deur of een raam open te zetten. Zo wordt er vieze lucht afgevoerd en komt er frisse lucht het huis binnen. Ventileer ook extra als je hebt gedoucht zodat vocht wordt afgevoerd. In het kader van vochtophoping helpt het bijvoorbeeld ook om de wasmachine en de droger in een afgesloten ruimte te zetten.”

Installateur, focus op gezondheid

Voor het behouden van een goede luchtkwaliteit, is verder het goed onderhouden van installaties van groot belang. “Wij adviseren om de cv-ketel ieder jaar te laten controleren. Ook het ventilatiesysteem moet regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt. Vergeet ook de ventilatieroosters niet. De wijze waarop onderhoud moet worden gepleegd, is uiteraard afhankelijk van het type systeem. Wij raden consumenten dan ook altijd aan om advies te vragen aan hun installateur over het onderhoud.” Hiermee is er een taak weggelegd voor de installateur, ook waar het de bewustwording rondom de luchtkwaliteit in huis betreft. “Het is belangrijk dat installateurs, naast bijvoorbeeld voor energiezuinigheid, ook aandacht hebben voor de invloed van installaties op de gezondheid. Zo kunnen zij ook een stukje bijdragen aan onze strijd voor gezonde lucht en gezonde longen!”

Droge ogen, benauwdheid en vermoeidheid zijn enkele klachten die als eerste optreden door ongezonde lucht. Gezondheidsklachten die langer aanhouden zijn onder andere infecties aan luchtwegen en ontwikkeling van astma. Op de lange termijn kan ongezonde lucht longziekten, hart- en vaatziekten en kanker veroorzaken.

  • Jojanneke van Hardeveld
    Projectleider Gezonde Lucht (binnen) bij het Longfonds