Abonneer je gratis!

Installateur 2.0: Martijn Verspeek

Het installateursvak verandert razendsnel. De ontwikkelingen vragen om een ‘installateur 2.0’ die efficiënt, digitaal, snel en servicegericht is. Installateur Martijn Verspeek heeft zijn eigen visie op dit thema. Hoe zorgt hij dat zijn bedrijf klaar is voor de toekomst?

De ontwikkelingen op het gebied van energieconcepten volgen elkaar snel op, klanten worden steeds kritischer en goed advies wordt steeds belangrijker. Er wordt verwacht dat installateurs meegaan met deze ontwikkelingen. Martijn heeft binnen zijn bedrijf een uitgesproken visie op de wereld van deze installateur. “We zijn heel erg klantgericht, denken met de klanten mee en zullen alles doen om hen bovenaan te zetten. Maar één groep staat daar nog boven: onze medewerkers. Ik ben ervan overtuigd dat ze het nergens beter hebben dan bij ons. Ze krijgen een goed salaris, toffe bedrijfskleding, koelvesten voor in de zomer, dat soort dingen. Ze hebben veel eigen inbreng. Zelfs onze kleedkamer is helemaal in de stijl van voetbalclub PSV. Daar bespreken ze samen ‘de wedstrijd’: de werkzaamheden die ze die dag gaan uitvoeren zoals het vervangen van een cv-ketel of airco. De beleving van onze medewerkers is enorm. Dat straalt positiviteit uit richting klanten en potentiële klanten.”

Écht samenwerken
Veel installateurs noemen bij ‘installateur 2.0’ direct duurzaamheid of moderne producten volgens Martijn. Dit is er ook zeker onderdeel van volgens hem, maar Martijn denkt bij deze term nog iets verder: “Voor mij is 2.0 écht samenwerken. Met je medewerkers, je klanten en je leveranciers, met partijen die dezelfde visie en gedrevenheid hebben. Tegen klanten die heel anders denken dan wij durven we ook rustig nee te zeggen.”

Met Installatiebedrijf Verspeek wil Martijn continu beter worden. Het is daarbij belangrijk om kritisch te kijken naar de eigen processen. “We hebben een verbeteringstraject gehouden waarin we overbodige handelingen die ingebed waren in onze organisatie eruit hebben gegooid. Dat was een kostbaar traject, maar ik ben ervan overtuigd dat dit nodig is als je als bedrijf ook in de toekomst wil blijven bestaan.”

“Ik wil dat jongeren passie wordt bijgebracht op school”

Martijn heeft de scholing van jonge medewerkers ook hoog in het vaandel staan. “Ik wil dat jongeren passie wordt bijgebracht op school en ik word er blij van als er een vakman voor de klas staat die enthousiast is over het vak. Ik hoop dat iemand zijn diploma aanneemt omdat hij er hard voor moest werken en veel kennis heeft opgedaan, niet omdat hij per se een diploma moet halen.”

Installatiebedrijf Verspeek uit Valkenswaard bestaat ruim 25 jaar. Het was lang een eenmanszaak, maar het familiebedrijf is de laatste jaren flink gegroeid. Inmiddels zijn er 17 werknemers in dienst. Naast een breed scala aan installatiewerkzaamheden, is Verspeek gespecialiseerd in het opsporen en verhelpen van lekkageproblemen.