Abonneer je gratis!

Met ijs naar Nul op de Meter

Het klinkt bijna als fantasie, maar het is mogelijk: door middel van bevriezing en ontdooiing naar Nul op de Meter. Sjaak Schipper, de eigenaar van Schipper Installatie BV, maakte het mogelijk bij een woning in Huizen.

De bewoners van het pand wilden in eerste instantie een warmtepomp. Hun woning bestond voor een deel uit bestaande bouw en voor een deel uit nieuwbouw. “Ze hadden van een eerdere adviseur begrepen dat de isolatie van het bestaande deel genoeg zou zijn om de warmtepomp goed te laten werken. Over isolatie en kierdichting was nog met geen woord gerept. Ik legde hen uit dat het bouwkundige verhaal echt moest kloppen voor ze aan een warmtepomp konden gaan denken”, vertelt Sjaak over dit project.

Samen met de bewoners heeft Sjaak een plan bedacht om te zorgen voor een woning waarin de warmtepomp wel goed zou functioneren. Later in het traject kwam ook de wens om helemaal naar Nul op de Meter te gaan. “Uiteindelijk is het bestaande deel compleet geïsoleerd. Alle kieren zijn gedicht, er zitten nieuwe kozijnen in en het dak is vervangen. De woning is voorzien van een warmtepomp, balansventilatie en laagtemperatuurverwarming. In het hele dak aan de zuidkant zijn PV-panelen verwerkt, zodat het stroomverbruik gecompenseerd wordt met eigen opwek.”

“Verwarming met ijs!”

Sjaak heeft al jaren ervaring met het ontwerpen en installeren van energiebesparende installaties en die ervaring kwam ook bij dit project goed van pas. De bewoners wilden graag een aardwarmtepomp, maar de woning staat in een grondwaterbeschermingsgebied waardoor dit geen mogelijkheid was. Sjaak ging op zoek naar een alternatief. “Ik heb uiteindelijk een warmtepomp met ijsbuffer gevonden.”

Bij de faseovergang van water naar ijs komt energie vrij en dat is de energie die het systeem gebruikt. “In de voortuin is een betonnen tank geplaatst met 10.000 liter water. De warmtepomp onttrekt energie uit deze tank waardoor het water verandert in een ijsklomp. De kristallisatiewarmte die daarbij vrijkomt wordt gebruikt voor het verwarmen van de woning.” Er zijn ook zon/lucht-absorbers geplaatst op de schuur. “Die geven warmte aan de ijsbuffer. Hierdoor ontdooit het ijs weer.” Door dit continue proces van invriezen en ontdooien waarbij energie vrijkomt wordt de woning verwarmd. Verwarming met ijs dus!

Koppeling schrijft regelmatig over bijzondere projecten, installateurs en diensten, zoals dit bijzondere project van Sjaak en de bouw van een volledig gasloze wijk in Heiloo.