Abonneer je gratis!

PVT-Panelen

Vrijwel elke dag komen er innovaties op de markt die de route naar een energieneutraal Nederland eenvoudiger kunnen maken. Momenteel vinden de relatief onbekende PVT-panelen hun weg naar de consument. Deze panelen zijn anders dan ‘gewone’ zonnepanelen en bieden nieuwe mogelijkheden op het gebied van energiebesparing. Ons advies: check wat PVT-panelen voor jou en je klanten kunnen betekenen!

Wat zijn PVT-panelen?

Een PVT (Photo Voltaïsch Thermisch) paneel, ook wel hybride zonnepaneel genoemd, is een zonnepaneel en zonnecollector in één. Dit betekent dat je met een PVT-paneel naast elektriciteit ook warmte voor warm water kunt opwekken. De hybride panelen zijn dankzij de warmteopwekking uitermate geschikt om in combinatie met een warmtepomp te gebruiken. Ze zijn ideaal voor een klein dakoppervlak omdat slechts één type paneel wordt geïnstalleerd. Dit is ook esthetisch fraaier dan verschillende typen panelen op het dak. PVT-panelen hebben een hoger rendement dan reguliere zonnepanelen. Doordat het paneel ook warmte voor warm water levert, wordt op de kosten voor gas bespaard. Ook wordt er warmte onttrokken aan het paneel waardoor dit een lage temperatuur houdt, wat weer zorgt voor een hogere stroomopbrengst dan een regulier zonnepaneel.

Adviseren over PVT-oplossingen

Wanneer je door klanten wordt gevraagd om zonnepanelen te installeren, is het adviseren over PVTpanelen een slimme manier om klanten direct ook van energiezuinig warm water en verwarming te voorzien. De consument kan op deze manier bij één partij terecht voor een totaalconcept van energieopwekking én het opwarmen van water. Een PVT-oplossing, zoals die van R&R Systems, zorgt er daarnaast voor dat het rendement van de warmtepomp maximaal blijft en de bodembalans op peil. Als installateur biedt dit de mogelijkheid om totaalconcepten te verkopen. Je levert niet slechts een aantal panelen of een warmtepomp maar wordt echt een partij die zowel advies, installatie als onderhoud voor zijn rekening neemt, voor zowel warmte en water als energieopslag.

R&R Systems: PVT-panelen in de praktijk

Eric van Houtum is directeur van R&R Systems. Zijn bedrijf heeft een PVT-oplossing ontwikkeld gebaseerd op de warmtewisselaar waar R&R Systems al 25 jaar energiezuinige oplossingen mee maakt. Deze warmtewisselaar, een kunststof lamel waar kanalen doorheen lopen met hierin een vloeistof, kan warmte of koude afgeven en opnemen. Het unieke aan de oplossing van R&R Systems is dat hun collector achter elk type zonnepaneel past (bij andere PVT-panelen zit de collector bijna altijd vast aan het paneel). Installateurs kunnen zo elk merk zonnepaneel gebruiken dat zij willen. De panelen worden door R&R Systems prefab voorzien van de collector, ongeacht de maat of grootte van het paneel. In combinatie met een warmtepomp met bodemenergiesysteem zorgt deze oplossing voor een hoog rendement van de warmtepomp. Het systeem kan namelijk ook koelen (koude laden) als dat nodig is en kan tevens de bodem weer voorzien van warmte (warmte laden). Bij traditionele systemen wordt vaak te veel warmte uit de bodem onttrokken waarmee een onbalans in het energieopslagsysteem ontstaat en zo daalt het rendement van de warmtepomp. Bij grotere systemen is een energiebalans verplicht en kan een PVTsysteem hier een goede oplossing voor zijn.
In het provinciehuis in Assen paste R&R Systems het systeem toe. Van Houtum: “Er was daar een onbalans in de warmte- en koudeopslag. Daarnaast wilde men energieneutraal zijn en daarom waren er extra zonnepanelen nodig. Met onze oplossing hebben we beide zaken aangepakt en zijn er uiteindelijk 104 PVT-panelen gelegd. Je ziet meteen resultaat, de balans tussen de opslag van warmte en koude is hersteld en het pand is tevens energieneutraal gemaakt.”

R&R Systems heeft ook een PVT-toepassing bedacht die geschikt is voor het verduurzamen van bestaande (woning)bouw. “Het is bij bestaande woningbouw praktisch onmogelijk om bodemopslag aan te leggen. We hebben ook een systeem met alleen PVT en een kleine warmtepomp, zonder bodemopslag. Het tekort aan energie uit het PVT-systeem wordt met een klein elektrisch element aangevuld. Een alternatief hiervoor werkt in combinatie met een opslagzak als buffer die in de kruipruimte wordt gelegd. Deze kan als tijdelijke bron gebruikt worden wanneer we de warmte of koude niet uit de PVT kunnen halen. Op deze manier kunnen we een huis al binnen één dag ombouwen tot een duurzamere woning”, aldus Eric.