Abonneer je gratis!

Van gasfabriek naar aardgasloos hotel

Het in april dit jaar geopende Conscious Hotel Westerpark in Amsterdam is een boegbeeld voor duurzaamheid. Het bestaat enkel uit materialen uit duurzame bronnen én het is het eerste aardgasloze hotel van Nederland. Dat laatste is extra bijzonder omdat het hotel is gevestigd in een Rijksmonument dat onder andere diende als werkplaats voor de Westergasfabriek. MeyerBergman Erfgoed Ontwikkeling is verantwoordelijk voor deze bijzondere transformatie van historisch pand naar hotel. Bart van den Berg (MeyerBergman Erfgoed Ontwikkeling) geeft uitleg over dit opvallende project. 

“Het huidige Conscious Hotel Westerpark was één van de laatste gebouwen op het Westergasfabriekterrein dat een transformatie onderging. Het pand bestond uit het oorspronkelijke werkplaatsgebouw, kantorencomplex en de assistent-ingenieurswoning van de Westergasfabriek. In opdracht van het Westergasfabriekterrein hebben we het in samenwerking met de nieuwe huurder Conscious Hotels herontwikkeld tot een hotel.”

All-electric: de installatie

Het doel van het Westergasfabriekterrein is om duurzame horeca aan te bieden. De ‘groene’ hotelketen Conscious Hotels past perfect bij deze doelstelling. Samen kwamen ze tot de ambitie voor een 100% elektrisch hotel. Met welke totaalinstallatie wordt deze doelstelling gehaald? Bart: “De basis van de installatie is een Warmte Koude Opslag (WKO) systeem. De bron daarvoor is buiten geslagen naast de kelder van het oorspronkelijke werkplaatsgebouw. Daar komt de basistemperatuur vandaan. Deze wordt via een warmtepomp opgeschaald naar luchtbehandelingskasten en die zorgen voor de basisverwarming en -koeling in het gebouw. Verdere naverwarming of nakoeling van de kamers vindt plaats via fancoil-units. Er zit een warmtewiel voor warmteterugwinning in de afzuigkanalen zodat de uitgaande warme en koude lucht optimaal worden benut. Het tapwater wordt naverwarmd met elektrische boilers. Koken gebeurt op inductie. De totale stroombehoefte voor dit alles wordt door Conscious Hotels groen ingekocht.”

De luchtbehandelingskasten staan op veren om geluidsoverlast te voorkomen

Bijzondere uitdagingen 

Van een historisch pand een duurzaam hotel maken kent veel uitdagingen volgens Bart. “Je werkt met een bestaande huls en kunt luchtbehandelingskasten niet op het dak zetten. Je moet ze dus in het pand kwijt, maar zeker in een hotel is het ontzettend belangrijk dat je niets van de installatie hoort. In het oorspronkelijke kantorencomplex zit een kap die hoger is dan de zijvleugels van het pand. Daar hebben we boven de gang ruimte gecreëerd voor een zogenoemde doos-in-doosconstructie voor de luchtbehandelingskasten. Die staan hierin allemaal op veren zodat ze van elkaar gescheiden zijn en er van geluidsoverlast geen sprake is. Ook in een duurzaam hotel moet je rustig kunnen slapen.”

 

 

 

  • Bart van den Berg
    Bart van den Berg is sinds 2015 werkzaam bij MeyerBergman Erfgoed Ontwikkeling. Momenteel is hij verantwoordelijk voor de herontwikkeling van Paleis Soestdijk. Tijdens de transformatie van de Westergasfabriek was hij naast enkele projecten ook verantwoordelijk voor het opzetten van de ontwikkelingsafdeling van MeyerBergman Erfgoed. www.mbegroep.nl.
  • Marco Lemmers
    Marco Lemmers is CEO en medeoprichter van Conscious Hotels, één van de meest groene hotelketens van Nederland. Conscious Hotels opereert vanuit de “Eco-Sexy” gedachte. In een notendop staat dit voor duurzaamheid met een stijlvol interieur en vooral veel comfort. Het idee voor een duurzaam hotelconcept kwam tijdens de zwangerschap van de vrouw van Marco definitief tot bloei: “Met een dochter op komst, wilde ik nog meer doen om ervoor te zorgen dat ze op een groene planeet terechtkwam. Mijn zakenpartner Sam en ik hebben toen ons eigen hotelconcept bedacht.” Inmiddels bestaat de hotelketen uit vier hotels in Amsterdam. De meest recente toevoeging is het Conscious Hotel Westerpark. “Ook bij dit hotel hebben we bij elk onderdeel gekozen voor de meest duurzame optie. Dat doen we echt bij alles: van de biologische menukaart tot de verf op de muur. Humor vinden we heel belangrijk, we willen een leuke plek zijn. We zijn duurzaam, maar we brengen dat hier en daar met een dikke knipoog. Op de shampoodispensers staat bijvoorbeeld: I last longer and love you better.” Dat er in dit vierde hotel nergens gas wordt gebruikt, is echt uniek. “100% elektrisch is de toekomst, uiteindelijk gaan we daar allemaal naartoe. Ik hoop dat meer hotelketens op duurzaamheid gaan inzetten. Hoe mooi is het dat we op het terrein van de oude Westergasfabriek nu een aardgasloos hotel hebben gerealiseerd?”